ICONISCHE KUNSTWERKEN BRUSSELMUSEUMS

MAGRITTE MUSEUM

Met meer dan 230 kunstwerken en archieven is de Magritte Museum-collectie de grootste ter wereld. Dompel jezelf onder in de surrealistische wereld van René Magritte!

Het Magritte Museum presenteert de grootste collectie van de gerenommeerde Belgische kunstenaar René Magritte: 230 werken en archieven worden tentoongesteld. Een ‘must-see’ volgens bezoekers van over de hele wereld, aangezien het museum en zijn surrealistische universum nooit ophoudt alle publiek te fascineren. De multidisciplinaire ruimte brengt schilderijen, gouaches, tekeningen, sculpturen en beschilderde objecten samen, evenals reclameaffiches, partituren, foto’s en films.

Fall of the Rebel Angels (1562), Pieter Brueghel de Oude

Door de chaos van deze strijd combineert Brueghel middeleeuwse fantasie met een hele reeks ontdekkingen van zijn tijd zo moeiteloos als het maar kan zijn. Vaak beweerd dat het een woeste illustratie is van het politieke en religieuze tumult van de 16e eeuw, is het schilderij vooral een getuigenis van Brueghel’s beheersing van contrasterende kleuren, gedetailleerde materiële effecten en scherp waarnemingsvermogen.

The Bather (1910), Léon Spilliaert

Rond de tijd dat hij “The Bather” schilderde, had Spilliaerts fascinatie voor de donkere en hypnotische werveling van de zee zijn hoogtepunt bereikt. Hier heerst een sinistere stilte boven het kunstwerk. We zouden deze in een staat van duidelijke gemeenschap verloren bader waarschijnlijk niet lastigvallen als het niet voor de bliksemtoevoeging was van het kleine hondje geschilderd door Spilliaert die lange nachtwandelingen maakte in ongrijpbaar Oostende om zijn pijn weg te nemen.

Portrait of Erasmus by Albrecht Dürer

Tijdens zijn reis naar Nederland in 1520 ontmoette Dürer Erasmus minstens 4 keer. Deze ontmoeting tussen de beroemde humanist en de meest prominente Duitse kunstenaar van die tijd kon niet eindigen. Dat is hoe Dürer is gekomen om dit intellectuele portret van Erasmus te maken dat de parallel symboliseert tussen oud schrift en de nieuw ontdekte druktechniek. Erasmus ‘laconieke antwoord daarop was naar verluidt: ‘Gelijkenis, geen.’ Een uitspraak van de Latijnse zin op het schilderij lijkt grappig in tegenspraak: ‘Portret uit de natuur, ter plaatse.’

Ook op zoek naar een stukje unieke kunst?

Bij Artello vindt u een groot assortiment aan betaalbare kunstwerken in diverse genres, stijlen en prijsklassen. Voor meer informatie over handgeschilderde schilderijen kunt u een kijkje nemen in de webshop.

Meer lezen over schilderijen