Linkbuilding en backlinks

Linkbuilding is een onderdeel van off page zoekmachineoptimalisatie. Zoals de naam al zegt, gaat het hier dus om zoekmachineoptimalisatie dat ergens anders plaatsvindt dan op jouw website. Dit is ook direct de reden dat SEO niet alleen betrekking heeft op dat wat je op je eigen website plaatst. Hier komt een stuk meer bij kijken.

Linkbuilding bestaat uit het verkrijgen van links vanaf andere websites. Dit betekent dat andere websites naar één of meerdere pagina’s op jouw website linken in hun eigen website content. Dit worden ook wel backlinks genoemd. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf naar andere websites te linken. Deze links worden out links genoemd.

Met een linkbuilding strategie ga je er dus voor zorgen dat er meer websites zijn die naar jouw website gaan linken. Er zit een reden achter waarom dit erg belangrijk is. Veel websites stoppen veel tijd en moeite in een goede linkbuilding strategie. Op termijn gaat dit de vindbaarheid van je website namelijk aanzienlijk vergroten.

Backlinks

Extra verkeer is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Vooral wanneer dit relevant verkeer betreft. Dit is een van de punten waarop linkbuilding een belangrijke rol speelt. Doordat je links vergaart op websites die ook met jouw onderwerp te maken hebben, krijg je meer relevant verkeer richting jouw website. De bezoekersaantallen nemen toe, wat je helpt bij het bereiken van het doel dat je met de website hebt.

Stel je bijvoorbeeld eens een scenario voor waarin je tientallen verschillende backlinks van andere websites richting jouw website hebt. Je hebt dan iedere dag kans op een aantal volledig gratis bezoekers. Al zijn het er maar een handjevol. Dit is meer dan genoeg motivatie om ervoor te zorgen dat je op verschillende websites backlinks laat plaatsen. Uiteraard kun je dit zelf proberen, maar er wordt vaak ook voor gekozen om linkbuilding uit te besteden.